NIX adresserat – konsumentinformation

Spärregistret för adresserad direktreklam
NIX adresserat är till för de konsumenter som vill tacka nej till direktreklam som sänds med vanlig post (personadresserad direktreklam).

Anmälan

Du som är intresserad av NIX adresserat kan med hjälp av Mobilt BankID eller BankID i datorn spärra dig för direktreklam. Med ditt personnummer (12 siffror) och ditt BankID loggar du in här för att spärra dig i NIX adresserat.
Om du inte har tillgång till BankID skriver du i stället ut denna blankett och skickar till NIX adresserat enligt anvisningar på blanketten.

Om du varken har tillgång till BankID eller möjlighet att ladda ned och skriva ut blanketten, kan du istället ringa till NIX adresserats kundtjänst på 010-181 03 05 för att beställa en blankett. Därefter får du en anmälningsblankett sänd hem till dig med posten. Efter att du har fyllt i alla uppgifter, skrivit under och sänt in blanketten är anmälan klar. På blanketten finns utrymme för flera personer. Varje person ska skriva under sin egen anmälan.

Vad kostar det?

Om du anmäler dig till NIX adresserat med hjälp av BankID kostar det ingenting. Använder du blanketten kostar det bara portot för att skicka in blanketten.

Vem står bakom NIX adresserat?

NIX adresserat har byggts upp av branschorganisationen SWEDMA men ingår idag i NIX-systemet som även innefattar NIX telefon och NIX-nämnden

När får anmälan effekt?

En spärr i NIX adresserat får inte effekt omedelbart. Detta beror på att en kampanj som genomförs av en marknadsförare tar ca tre månader från det att de gör sitt urval tills att den når konsumenten, vilket medför att marknadsföraren som kontrollerat om vissa konsumenter finns i NIX adresserat inte fanns före tryckning. Detta medför att det kan ta upp till tre månader innan spärren får full effekt.

Stoppas all reklam?

NIX adresserat gäller för marknadsföring och reklam som sänds med adresserad post till dig som konsument. Men även om du anmält dig till NIX adresserat får företag som du är eller nyligen har varit kund hos sända adresserad reklam till dig. Om du inte vill få reklam från företag där du är eller nyligen har varit kund hos, kan du göra en anmälan direkt till företaget.

Kom ihåg att NIX adresserat inte gäller för oadresserad reklam. Du kan tacka nej till sådan reklam genom att sätta upp en stoppdekal vid din brevlåda (här finns mer information om så kallad Nej tack till reklam).

NIX adresserat hindrar inte samhällsinformation

En spärr i NIX adresserat hindrar inte att du via adresserad post kan få enkäter, marknadsundersökningar, samhällsinformation, politisk information eller liknande.

Hur länge gäller anmälan?

En spärr i NIX adresserat gäller till dess du begär att den ska tas bort. Uppgifter om person under 18 år tas däremot bort när personen fyllt 18 år. Sådana personer kan sedan återanmäla sig. NIX adresserat uppdateras löpande mot det statliga personadressregistret SPAR. Därför behöver du inte anmäla om du flyttar eller byter namn. Dina nya uppgifter kommer ändå in i NIX adresserat.

Information om behandling av personuppgifter

För att vi ska kunna fullgöra våra åtaganden enligt NIX adresserat så vill vi informera om att vi kommer att behandla dina personuppgifter enligt vår integritetspolicy. Där kan du även läsa om dina rättigheter samt hur du kan göra dem gällande.