13 maj 2024

Grindr, dejtingappen för homosexuella, bisexuella, transpersoner och queera, befinner sig sedan ett par veckor tillbaka i en storm av rättsliga tvister. Hundratals användare planerar att stämma företaget för påstådd delning av känslig personlig information (bland annat användares HIV-status) med företag som ska han använt datan i kommersiellt syfte. Advokatfirman Austen Hays förbereder sig för att lämna in en stämningsansökan i Londons högsta domstol. I anklagelsen hävdar man att den amerikanska ägaren av appen har brutit mot brittiska dataskyddslagar.

Advokatfirman hävdar att tusentals brittiska Grindr-användare har blivit offer för illvillig delning av personlig data. 670 personer har redan anmält sig till stämningen, och intresset för att delta fortsätter att växa. Grindr, å sin sida, förnekar anklagelserna och säger att de kommer försvara sig. De anser att stämningen bygger på en felaktig tolkning av deras tidigare policys. Stämningen kommer att rikta in sig på perioden före april 2018 och mellan maj 2018 och april 2020. Det innebär att nyare användare sannolikt inte kommer att kunna ansluta sig till stämningen, då Grindr ändrade sina samtyckes policies i april 2020.

Efter en rapport från norska forskare i april 2018 som avslöjade datadelning med två företag, meddelade Grindr att de skulle sluta dela användares HIV-status med tredjepartsföretag År 2021 bötfälldes Grindr av Norges dataskyddsmyndighet med 65 miljoner norska kronor  för att ha brutit mot den allmänna dataskyddsförordningen, och landets integritetsöverklaganden bekräftade beslutet förra året.

Chaya Hanoomanjee, (VD för Austen Hays) säger: “Grindr är skyldiga LGBTQ+-communityt kompensation för den ångest delningen av datan har orsakat dem. De bör även säkerställa att alla deras användare är trygga när de använder appen, var de än är, utan rädsla för att deras data kan delas med tredje part.” (Översatt till svenska). Chaya Hanoomanjee, VD för Austen Hays och ledare för stämningen, pekar på den påtagliga ångest som deras klienter har fått uppleva efter delningen av privat information. Många har känt rädsla, skam och ångest som följd. Stämningen, händelsen och fallet i sig sätter fokus på det viktiga arbetet med att skydda användares integritet och rättigheter i dagens digitala samhälle.

Alla artiklar