Christine Cars-Ingels tar plats i juryn för CommToAct Digital Inclusion Award
Digital inkludering är en demokratifråga. Det menar Christine Cars-Ingels, generalsekreterare för Pensionärernas riksorganisation (PRO), som nu tar plats i juryn för CommToAct Digital Inclusion Award. Vi har intervjuat henne om vikten av digital tillgänglighet, de största utmaningarna för företag och organisationer och varför priset är så betydelsefullt.
Ett långt engagemang för digital inkludering
Christine Cars-Ingels har sedan länge arbetat med frågor som rör digital inkludering och tillgänglighet. Redan för ett tiotal år sedan var hon kampanjledare för Digidel, en satsning som syftade till att öka den digitala delaktigheten i samhället. Hon har även varit kanslichef för digital delaktighet på Internetstiftelsen samt generalsekreterare för Riksförbundet HjärtLung, där digitaliseringen av vården och frågor kring integritet stod i fokus.
“Det handlar om att kunna vara en del av samhället på lika villkor, säger hon. Digital inkludering är en förutsättning för att kunna utöva sina medborgerliga rättigheter, ta del av samhällsinformation och delta i sociala sammanhang. Men vi får inte heller glömma att det finns personer som aldrig kommer att kunna bli digitalt delaktiga, exempelvis på grund av kognitiva funktionsnedsättningar. Därför måste vi alltid ha parallella lösningar.“
Företagens utmaningar och möjligheter
När vi frågar vilka de största utmaningarna är för företag och organisationer när det kommer till digital tillgänglighet är svaret tydligt: att man inte lyssnar på användarna.
“Många organisationer missar att faktiskt involvera målgruppen. Man antar att man vet hur tjänsterna kommer att användas, men utan att lyssna på användarna blir resultaten sällan optimala. På PRO har vi nyligen utvecklat en ny webb och app med tillgänglighet i fokus tillsammans med våra medlemmar. Det har gjort stor skillnad i hur väl tjänsterna fungerar i praktiken”, säger Christine Cars-Ingels.
Hon understryker att en investering i digital inkludering inte bara handlar om att följa lagkrav – det är också en affärsmässig fördel. “Genom att göra digitala tjänster mer inkluderande blir de enklare och mer intuitiva för alla. Det gynnar inte bara äldre eller personer med funktionsnedsättningar, utan alla användare.” Som jurymedlem i CommToAct Digital Inclusion Award kommer Christine Cars-Ingels att särskilt titta på hur väl bidragen involverar målgruppen och hur intuitiva lösningarna är.
“Jag vill se initiativ som verkligen har lyssnat på användarna och skapat tjänster utifrån deras behov. Det handlar inte bara om att tekniken ska fungera, utan att den ska vara lätt att använda och utformad med ett tydligt användarperspektiv.“
Ett pris som gör skillnad
Anledningen till att Christine Cars-Ingels ville delta i juryn är enkel: priset behövs för att driva på utvecklingen av mer inkluderande digitala tjänster.
“Utmärkelser som denna fungerar som en morot för företag och organisationer att prioritera digital inkludering. Om jag kan bidra till att fler aktörer tar frågan på allvar och gör konkreta förbättringar, så är det värt det, säger hon.”
Med Christine Cars-Ingels i juryn får CommToAct Digital Inclusion Award en röst med lång erfarenhet av digital delaktighet och användarperspektiv.

Vill du vara med och tävla i CommToAct Digital Inclusion Award?
Alla artiklar